![]() |
Ideeën en bemoedigingen voor gewonde helpers
verbonden met een heelmakende God |
Zwak, en dus machtig |
“als ik zwak ben, dan ben ik machtig”
Er is in onze prestatie-gerichte maatschappij weinig waar we zo’n hekel aan hebben als aan zwakheid. Maar, laat ik dichter bij huis blijven: ook in mijn hart is er soms dat idee dat zwakheid iets is om te vermijden.
En dan is daar ineens die rare uitspraak van de apostel
Paulus...
En het Griekse woord asthe'neo dat hij voor ‘zwak’
gebruikt, heeft een soortgelijke gevoelswaarde als onze uitdrukking:
‘zwak, ziek en misselijk’ - krachteloos en niet tot veel goeds
in staat.
Hier vlak voor zegt hij er zelfs van:
“... over mijzelf zal ik niet roemen, of het moest zijn in mijn zwakheden ...
... heb ik een welbehagen in zwakheden, smaadheden, noden, vervolgingen, benauwenissen ...”
Zodadelijk wil ik het hebben over wat Paulus hiermee bedoelde, maar eerst even dit: Van de week realiseerde ik me ineens dat Paulus’ uitspraak ook in een ander opzicht wellicht meer waar is dan we zouden willen.
Onze zwakheid brengt ons mensen er vaak toe om van alles te doen om onszelf te beschermen. Onze angst voor zwakheid zegt dat we te kwetsbaar zijn en dus vernederen we anderen; we kleineren onze kinderen, we bevechten collega’s die naar ons idee te bazig zijn, et cetera. Dat gebeurt voor het merendeel onbewust. Onbewust geven we het gif van onze angst voor zwakheid zó weer door aan anderen. In onze angst en onze zwakheid verspreiden we in feite heel veel! We oefenen veel invloed uit op onze omgeving - en vaak negatieve invloed. Iemand die niet zo zwak is, of althans, die zich niet zo zwak voelt of daar niet zo bang voor is, zal mogelijk minder negatieve invloed laten gelden. Zeggen we niet terecht: “een kat in een vreemd pakhuis” (i.e. waar hij zich zwak en angstig voelt) of “een kat in het nauw maakt rare sprongen?” En vaak is het zo dat die ‘rare sprongen’, die we vanuit angst maken, andere mensen verwonden. Dus ja, juist onze zwakheid kan ertoe leiden dat we in feite veel (negatieve) macht uitoefenen. Dat is de natuurlijke, en vaak negatieve kant van: “als ik zwak ben, dan ben ik machtig”. Zonder God wordt onze zwakheid vaak tot een negatieve macht.
Maar daarover had Paulus het niet. Waar hij het over had,
was dat zijn zich zwak voelen ertoe leidde dat hij zich zijn afhankelijkheid
van God heel erg bewust was. In die afhankelijkheid van God zorgde hij
ervoor, dat hij steeds met God verbonden bleef. Daardoor kon Gods kracht
door hem heen werken.
Vaak gebeurde het, dat hij ergens met knikkende knieën stond te
spreken, en dat Gods Geest machtig door hem heen werkte, zodat velen tot
geloof kwamen, en vele zieken tot genezing (vgl. 1 Korinthe 2 : 1 - 5).
Onze zwakheid, die er gewoon is - we zijn schepselen in een gebroken wereld en geen goden -, kan dus tot twee dingen leiden, afhankelijk van onze keuze:
Nog een interessant detail. Voor ‘machtig’ gebruikt Paulus hier dunatos, afgeleid van dunamai. Onze woorden ‘dynamisch’, ‘dynamiet’ en ‘dynamo’ zijn daar ook van afgeleid. Dat zegt iets over dat begrip ‘machtig’. Waar de eerste optie iedereen energie kost en uitput, levert de tweede energie op.
Als we ons realiseren dat we geliefde schepselen zijn van een liefhebbende en genadige God, valt het ons minder moeilijk om toe te geven dat we ‘zwak’ zijn en worden we ‘machtig’ ten goede – voor anderen zowel als onszelf.
Hieronder enkele relevante webartikelen, de eerste vijf ook hier op www.12accede.nl .
André H. Roosma, ‘We geven door hoe verbonden we zijn - (On)verbondenheid als bepalende en verklarende factor in de doorgifte van geestelijke (on)gezondheid’ (een verkorte versie is verschenen in het kwartaalmagazine Promise).
———, ‘Drie verhalen’.
———, ‘Gelukkig zijn zij, die...’.
———, ‘Gewonde genezers’.
———, ‘Verandering in ons leven’.
![]() |
Ds. Dick van Keulen, ‘In zwakheid sterk zijn’, Groei Magazine, 24 juni 2010.
Voor meer informatie, of uw reactie op het bovenstaande, kunt u contact met me opnemen via e-mail: andre.roosma@12accede.nl.
home | ![]() | of terug naar de artikelen index |